perjantai 24. helmikuuta 2017

Verksamhetsberättelse 2016



                                            Varvsbesök 13.01.2016

Föreningen besökte Helsingfors Sandvikens skeppsvarv och bekantade sig med isbrytaren Polaris. På besöket deltog 33 medlemmar. Isbrytaren Polaris var ännu ganska halvfärdig och en riktig helhetsbild av fartyget och instrumenten kunde man inte få. Man beslöt att försöka ordna ett nytt besök när isbrytaren är färdig. Efter besöket på isbrytaren bjöd varvet på lunch och efter lunchen hölls det första medlemsmötet för året.

                                            Årsmötet 09.03.2016

Föreningens årsmöte hölls på Handelsgillet 09.03.2016. 29 medlemmar var på plats. Föreningens medlem Paavo Wihuri höll ett intressant föredrag om Finlands underhålls säkerhet. Årsmötet valde ny styrelse. Till ny styrelseordförande valdes Stig Sundberg, annars fortsätter den gamla styrelsen.

                                            Medlemsmöte 11.05.2016

Medlemsmötet 2/2016 hölls på Arctica Shipping ombord på Isbrytaren Urho. 26 medlemmar var på plats och som ordförande var viceordförande Lauri Vuorinen. Föreningen medlem Hannu YläRinne visade Urho för medlemmarna och efter det hölls medlemsmötet ombord på Urho. Föreningens medlem Kari Wallin frågade av Hannu YläRinne om det är möjligt att göra ett besök till Isbrytaren Polaris på hösten och Hannu lovade arrangera besöket.

                                            Haapsalu 20-21.08.2016

Helsingfors Skeppsbefälhavareförening och Eesti Kapteeni klubis traditionella möte var i år i Haapsalu, hundra kilometer sydväst från Tallinn. Haapsalu är en ypperlig badortsstad vid stranden till sjön. Den har en speciell historia på grund av den svenska befolkningen.
Från Finland var trettio deltagare med. Det var både veteraner från de här mötena och sådana som var första gången med, en representativ grupp. Ett hjärtligt tack till de makor som var med.
Vi reste med fartyget Superstar till Tallinn och tillbaks kom vi med fartyget Star. Resan till Haapsalu och tillbaka och rundturerna gjordes med samma buss. Finskspråkig guidning gjordes vid varje plats där vi stannade.
Genast när vi anlände till Haapsalu började vi bekanta oss med staden. Först besökte vi spets center, där vi såg med egna ögon hur en äkta Haapsalus huvudduk drogs genom en kvinnas ring.
Biskopsborgen var en effektiv påminnelse om, hur under hundrade år de olika religiösa makthavarna många gånger har bytts ut.
Den legendariska Valkea Daami såg vi inte i det mittersta fönstret av Biskopsborgens dopkapell, för det var klart solsken och inte månsken mitt i natten.
”Rannarootsin muuseum”, rundtur i Noarootsi, en på 1200 talet bygd kyrka och den tillhörande prästgården, von Rosens herrgård. Genom vår sakkunniga guide och med de som skötte om platserna fick vi en fin bild av det förflutna och hur det är nu med de svenska områdena. På resan tillbaka från Haapsalu åt vi en läcker lunch på Laitsens slott.
Ett kapittel för sig var också kvällen på Laines hotell runt supébordet, och speciellt efter det.
De Estniska värdarna och deras makor, som var med under hela besöket, presenterade sig under middagen. Man började höra sjömanshistorier, där det behandlades olika skeden I båda ländernas historia, såsom det kändes ombord på fartygen I årtionden. Eesti Kapteeni Klubi hade igen ordnat oss så mycket gott att våra resenärer började planera hur vi kan ta hand om dem nästa sommar 2017.

                                            Medlemsmöte 28.09.2016

18 medlemmar var närvarande vid Medlemsmötet. Före mötet höll Logistik chefen Raija Viljanen ett föredrag om ”Underhålls säkerheten i Finland- Logistik och sjötransporter”. Ordförande tackade Raija Viljanen för föreläsningen och överlät Sven-Erik Nylunds bok “Sjösäkerheten var deras mål” med underskrift.
På mötet behandlades frågan om att föreningen inte var kallad till Sea Sunday prisets valmöte. Orsaken var att rådet inte hade föreningens uppgifter till sitt förfogande. Saken är korrigerad och föreningen är med i framtiden emedan den har varit med från första början.
                                           
                                            Besök till Neste Oil 20.10.2016

Besöket lyckades mycket bra. Mats Johansson och Jacob Granqvist tog emot föreningen och efter en liten välkomst drink berättade Mats och Jacob om Neste Oils nuvarande verksamhet, och på grund av det uppkom en diskussion om sjötransporterna och vem som sköter dem i fortsättningen. Sen njöt vi av kaffe och tilltugg. Ordförande överlät Föreningens vimpel åt Neste Oil och önskade att den skall placeras på befraktningsavdelningen. Som föreningens kontakt person fungerade medlem John Konkola. Mats önskade oss välkomna på nytt.

Uppvaktning vid Sjöfararnas minnesmärke

Sjöfartsorganisationernas uppvaktning vid Sjöfararnas minnesmärke, i Helsingfors Eirastranden gjordes den 05.11.2016 med börjande kl. 12:00.
Efter uppvaktningen bjöd Finlands Sjömanskyrka på kaffe i sin lokal vid Albertsgatan 2 i Helsinfors.                                   
                                            Medlemsmöte 07.12.2016

Vid medlemsmötet var 27 medlemmar närvarande. Styrelsen presenterade de nya stadgarna för medlemmarna och det blev en livlig diskussion om dem. 3 § orsakade en lång ordväxling och ord formen presenteras på nytt för medlemmarna 08.03.2017
Efter det njöt vi av den traditionella julsmörgåsen och den var mycket smaklig.

                                            Styrelsen

Styrelsen samlades 4 gånger under årets lopp 11.02.2015 , 28.04.2016, 01.09.2016, 10.11.2016.



Styrelsen
Helsingfors 08.03.2017



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti