lauantai 19. joulukuuta 2015

För femtio år sedan – på Hamburg-linjen med ms Hebe




 m/s Hebe (III)



                      När jag tröttnade på tvåvaktsystemet på ms Tiira, efter två år ombord, anhöll jag av Fredriksson på FÅA att få jobb på en båt med tre styrmän och radiotelegrafist. Han erbjöd mig överstyrmansjobb på ms Hebe, där Börje Kanotus Kronström var skeppare. Hösten 1965 hade jag redan blivit van med Gubben, som hade sina egenheter.
                      Den första december 1965 lastade vi kabelrullar från Kabelfabriken i Helsingfors. I dagboken skriver jag:
” En våt dag , snöslask, snöblandat regn, våta fötter, skinnmössan som en dränkt katt, jävligt.”
                       Jag var inte på bästa humör för när vi gått ut från Kotka rann babordsankaret ut med kätting och allt någonstans utanför Orrengrund. Andre styrman Segerqvist var på bryggan och såg gnistorna slå där förut i mörkret. Telefonen ringde till hytten. Skepparen påstod att ankaret gått ut. Jag hoppade barfota i stövlarna och byxorna på pyjamasen. Rusade till backen där rosten från kättingen färgat snön brun. Segerqvist och jag kollade spelet, medan Gubben ropade i högtalaren hela tiden :
- Hur mycket kätting, hur mycket kätting…..
- Vi vet inte, vet inte..
Jag klättrade ner i boxen fick tag i en länk och ett schackel, vi kom underfund med att 20 famnar kätting följt med ankaret. Nu låg det på ca 30 meters djup. Det kändes som en knut i magen. Felet var väl mitt eftersom jag varit på backen vid avgången. Var bromsarna inte tillräckligt fast ?
För resan till Helsingfors hade vi inte satt stopparna på. Dessutom hade vi använt styrbords ankaret i Kotka. Senare funderade jag ut att temperaturskillnaden hade gjort oss ett spratt. Vi hade ca tio  grader kallt när vi kom till Kotka och nu var det värmegrader ute till havs.
Vi hade dock ganska säker position så de hittade senare ankaret och kättingen.
Den 3 december gick vi mot Hamburg från Helsingfors. Bråttom var det, men när vi kom till Hamburg måndagen den 6.12 var brådskan slut. Manifesten hade inte hunnit fram vilket gjorde att vi fick vänta på lossningen. Vi gjorde vårt, men byråkratin iland tycktes inte fungera. Lossningen började dock följande dag och efter lastningen kunde vi gå på lördagkväll med 970 ton styckegods ombord.
Följande resa skulle jag vikaera Gubben som skulle på julledigt. Den 18 december avgick igen från  Kotka. Jag fick en överstyrman som jag seglat med på ss Wanda. Jalonen var då matros och jag tredje styrman. Han hade varit på Sydamerikalinjen den senaste tiden. Jag tyckte han skötte sig bra som matros på Wanda. Lugn och tystlåten. Hurdan var han som överstyrman ?
Kronström reste hem. Vi hade gått igenom alla papper och räkenskaper. Vid middagstid var vi klara att avgå, med säck- och tidningspapper. Det var lördag och vi höll tidtabellen. Nikitin på FÅA:s befraktning kunde vara nöjd.
Det blåste upp till storm på norra Östersjön, jag hade svårt att sova i långskeppskojen när vi slingrade i åtta Beauforts låringsvind. Jag kunde inte sova utan gick upp på bryggan där gamle Isaksson höll vakten och stod tyst vid bryggfönstret. Jag lyste ner på däck med Aldislampan, nedisningen hade börjat. Jag gick ner och försökte sova inklämd mellan skottet och kojkanten.
Slumrade, vaknade, drömde. Somnade till slut. Telefonen ringde. Jag visste inte var jag var. Frågade om läget när jag fick tag i telefonen. Segerqvist berättade att vi passerat Glotovi boj. Gav order om att gå norr på Gotland, vinden var ännu sydlig och verkade inte att minska i styrka.
På söndagen önskade jag Fagerström på Tiira God Jul på VHF:n. De kom emot på väg mot Helsingfors.  Vi fick tjocka i Kielkanalen. Jag lade mig på soffan i sjöhytten.
- Det börjar bli tjockt, sade Isaksson.
Jag kom ut på bryggan. Lotsens skugga mot fönstret. Den tyska rorsmannen tyst. Jag ställde mig vid radarn.
- Där kommer en på en mil, sa jag till lotsen som gått ut på bryggvingen. Halbe meile, null komma zwei….
- Jag kan se den nu komma fram, det går nog bra, zehr gut, sa lotsen.
Jag tyckte det var bäst att förtöja vid dykdalberna, tjockan var för tät. Vi skulle snart komma till Dyckerwisch , där var det bäst att stanna och invänta. Vem tackade mig för att fortsätta i tjockan.
- Det kommer bara små båtar emot, sade lotsen, de stora ligger i Brunnsbüttelkoog, tjockan ligger överallt. Lotsen ville antagligen hem, men jag hade ansvaret. Spänningen steg i rorshytten, alla väntade.
- Nein, vi förtöjer här, sade jag. Så blev det. Vi stannade vid dykdalberna. Vi hörde oss för hur det låg till längre fram i kanalen. Nebel, dick nebel, samma sak hela vägen.
Jag gick ner, lotsen tog beslag på sjöhytten. Klockan på backen slog, ding-ding-dong…..jag slumrade till och drömde. Segerqvist ringde ner:
- Inari gick förbi. Va fan rörde det mig om Inari körde, jag gick upp i alla fall. Kanske det var litet bättre. Nu sade de att Brunnsbüttel hade klart, men på Elbe låg tjockan fortfarande. Vi hivade upp ankaret, och kastade loss. En vajer hade slitits av,  en passerande båt hade bråtttom. Inari låg redan i slussen, men vi blev bakom en stor tankbåt i den andra slussen och vi kom iväg först mycket senare.
På Elbe kom tjockan igen. Jalonen väckte mig från kojen i sjöhytten. Vi hade väl gått en timme. Lotsen verkade bra, han stod vid radarn. Jag kände mig utanför, vad kunde jag göra. Kom ihåg rederiets nyligen utsända cirkulär:
-Var lika noggrann i skärgården när man kör med lots, som utan, stod det. Befälhavaren har ansvaret.
Ja, ja de skriver. Lotsen måste ju få navigera.  Denne lots meddelade hela tiden när någon kom emot och utkiken Väisänen höll reda på bojarna förut och meddelade ständigt. Han hade ögonen på skaft. Man började se konturerna av stranden, hamnlotsen kom. Där låg ms Finnpulp till anksrs och väntade på bättre sikt. Månne skolkamraten Westerholm var ombord, jag träffade honom i Kotka. Sikten gick ner till hundra meter eller mindre och de sista fem milen tog en och en halv timme. En helvetisk serenad av lastfartyg, bogserbåtar, färjor, motorbarkassar, pråmar, flytkranar, rena infernon. Före oss låg redan i Baakenhafen tre FÅA-båtar: Inari, Triton och Oihonna. Alli väntades till kvällen.  Men det var väl bara Hebe som skulle bli över jul i Hamburg.
Det blev  jul i Hamburg, med middag för befälet i salongen. På julannandag julgudstjänt och julfest i svenska sjömanskyrkan. Kunde ringa hem. Nyåret firade vi mellan Gotska sandön och Ristna på väg mot Helsingfors. Ett nytt år hade börjat. Isen lade redan i vikarna. Ännu en resa som befälhavare till Hamburg innan Kronström återvände.  Jag blev överstyrman igen.

Sven-Erik Nylund



perjantai 4. joulukuuta 2015

Jäsenkokous 3/2015


Paikka:                               ESL Shipping Oy, Lintulahdenkuja 10, Helsinki
Aika:                                    8.10.2015 klo 17.00 – 18.30
Läsnä:                                 21 jäsentä oli paikalla. Nimet vieraskirjassa.

Ennen jäsenkokousta toimitusjohtaja Koskinen esitteli ESL Shipping Oy:n toimintaa. Esityksen jälkeen puheenjohtaja luovutti toimitusjohtajalle yhdistyksen viirin.

                                        Kokouksen avaus.
                                            Puheenjohtaja avasi kokouksen klo 1800.

                                        Sihteeri
                                            Matti Aaltonen toimi kokouksen sihteerinä.

                                        Edellisen kokouksen pöytäkirja.
Päätös:         Hyväksyttiin edellisen kokouksen pöytäkirja. (Liite 1)

                                        Kesäretki Kotkaan 29.8.15
4.1§                                     Palaute
Puheenjohtaja kertoi palautteesta, jonka mukaan kaikki olivat olleet matkaan ja järjestelyihin tyytyväisiä.

                                        Yhteinen tutustumismatka Pietariin 5.9.2015 (Meri- ja Laiva-historiallisten yhdistysten kanssa)
5.1§                                     Palaute / Yrjö
Jäsen Yrjö Tiitinen kertoi matkan palautteesta (liite 2).

                                        Jäsenluettelo / Paul
Päätös:         Sihteeri toimittaa jäsenluettelon Paul Ervastille.

                                        Maksamattomat jäsenmaksut / yhdistyksen talous / Paul
Rahastonhoitaja kertoi jäsenmaksutilanteen vuodelta 2015, jonka mukaan puolet jäsenistä ei ole maksanut jäsenmaksuaan.
Päätös:         Rahastonhoitaja lähettää muistutuslaskun unohtaneille.

                                        Kotisivut (Lauri)
Jäsen Vuorinen kertoi kotisivujen keskustelufoorumin tilanteesta. Tällä hetkellä keskustelua ei juuri käydä. Jotta sivut säilyvät, tulee ainakin kerran kuussa olla tapahtumia. Jäsenkokous ei kuitenkaan kokenut keskustelufoorumin säilyttämistä itse tarkoituksena vaan se lakkautetaan, jos keskustelua ei synny.
Päätös:         Vuorinen ottaa vanhat jutut talteen.

                                        Muut mahdolliset asiat
9.1§                                     Tutustuminen uuteen jäänmurtajaan v. 2016 alussa
Päätös:         Jäsen Björn Sjöman järjestää käynnin


9.2§                                     Turvallisuuspalkinto Sea Sunday jaettiin 3.9.15
Palkinnon sai Liikenneviraston VTS-toiminta Helsingin meriliikennekeskuksessa. (Liite 3)

 9.3§                                    Roskapostia sähköpostilähetyksissä
Eräiden jäsenten, ainakin Ervastin ja Nenosen, sähköposteista tulee roskapostia otsikolla ”Important”. Niitä ei pidä missään tapauksessa avata vaan poistaa koneelta. On ilmeistä, että jäsenistön sähköpostiosoitteita on kaapattu ja niitä koneita käytetään roskapostivälittiminä.

10§                                      Seuraava jäsenkokous 16.12.2015 klo 1900 Handelsgilletissä

11§                                      Kokouksen päättäminen
Puheenjohtaja päätti kokouksen 18.30.

Kari Wallin


Sihteeri
Matti Aaltonen


LIITTEET                            Liite 1: Edellisen kokouksen pöytäkirja
Liite 2: Pietarin matkan palaute
Liite 3: Sea Sunday –palkinnon luovutus

JAKELU                             Jäsenet

* * * * 

torstai 3. joulukuuta 2015

Jäsenkirje 5/2015

Hyvät jäsenet!
Perinteinen Joululeipä syödään Handelsgilletin Donator-salissa 
16.12.2015 klo 19:00 alkaen.
Helpottaakseen keittiön työskentelyä Handelsgillet toivoo saavansa syöjien 
lukumäärän tietoonsa hyvissä ajoin.
Ilmoittautumiset pyydän lähettämään jäsen Paul Ervast’lle 14.12.2015
mennessä
p. 045 232 7339 tai 
Merikapteeni Lauri Heikkilä esitelmöi aiheesta ”M/s Sallan ja M/s Abakanlesin
 yhteentörmäys Kalbådagrundin luona”


Yhdistys tekee tutustumiskäynnin Arctech Hietalahden telakalle 
13.01.2016 klo 10:30 alkaen. Tutustumiskohteena Valtion uusi jäänmurtaja.
Kokoontuminen Portti 3, osoite Laivakatu 1 00150 Helsinki
Linja-auto nr. 14. Omalle autolle löytyy parkkipaikka portin läheltä.
Tarkoituksena on pitää vuoden 1. jäsenkokous telakalla. 
Telakka on myös lupautunut tarjoamaan meille lounaan. 
Tätä varten tarvitsemme osallistujilta ilmoituksen. 
Ilmoitukset jäsen Lauri Vuoriselle 31.12.2015 mennessä
p. 050 5 666 773

Yhdistyksen silkkisolmioita on myynnissä, hinta 35€ kpl.
Samoin yhdistyksen historiikkia ”Sjösäkerheten var deras mål” on varastossa.
 Hinta25€ kpl + postimaksu.
Halukkaat voivat tiedustella Dieter Müntzel’ta
p. 0500 449 493

Muut vuoden 2016 jäsentilaisuudet ovat:
09.03.2016 Handelsgillet klo 19:00 Vuosikokous

Näin, ellei muuta ilmoiteta.

Hyvää syksyä sekä Joulunaikaa!
Styrelse / Hallitus



Medlemsbrev 5/2015

  
Bästa medlemmar!

Traditionellt Julsmörgås i Handelsgillets Donator-sal 16.12.2015 från kl.19:00.
För att underlätta för köket önskas förhandsanmälningar till Paul Ervast,  tel.045 2327339
eller paul.ervast@gmail.com per 14.12.2015.
För presentation av "m/s Sallas och m/s Abakanles kollission vid Kalbådagrund" står 
sjökapten Lauri Heikkilä.

Föreningen besöker Arctech Sandviks varv 13.01.2016 kl 10:30. Besökningmålet är Statens ny
 isbrytare.
Samling vid port nr.3, Skeppsgatan 1, 00150 Helsingfors.
Bus nummer 14.  Bilparkering finns invid porten.
I samband med besöket hålls årets första föreningsmöte. Skeppsvarvet står för lunchen.
För detta evenemang tar Lauri Vuorinen
t. 050 5 666 773 eller vuorinenlauri02@gmail.com
emot förhandsanmälningar ända till 31.12.2015.


Föreningens silkesslips kan köpas för 35€/st. Likaså finns föreningens historik 
”Sjösäkerheten var deras mål” ännu i lager. Pris 25€ + postavgift.
Vardera kan erhållas från Dieter Müntzel
t. 0500449 493

Övriga medlemsevenemang under 2016 är: 09.03.2016 kl 19:00 
Handelsgillet Årsmöte

Eventuella ändringar är möjliga.

Trevligt höst och Jultiden!
Styrelse / Hallitus

torstai 10. syyskuuta 2015


Ohessa jäsenemme Yrjö Tiitisen matkakertomus retkestä Pietariin 04.-06.09.2015. Muutama kuva löytyy kohdasta "Kuvat OneDrivessä".



Suomen merihistoriallinen yhdistys

                    Matkakertomus


Matkakertomus retkestä Pietarin merisotamuseoon 5.9.2015
Suomen merihistoriallinen yhdistys järjesti retken Pietarin merisotamuseoon, jossa retkeläiset saivat englanninkielisen opastuksen 5.9.2015 klo 12-14. 
Museossa oli 19 retkeläistä, mukana myös Suomen Laivahistorial-lisen Yhdistyksen ja Helsingin Laivanpäällikköyhdistyksen jäseniä. Kaikki kolme yhdistystä olivat tiedottaneet jäsenilleen retkestä etukäteen.
Retken valmistelussa yhteyshenkilöinä Pietariin toimivat Tiina Mertanen ja Galina Vangonen Suomen merimuseosta.
Retkeläiset olivat itse järjestäneet matkansa ja majoituksensa. Useimmat olivat valinneet viisumivapaan risteilyn Princess Maria –aluksella Helsinki-Pietari-Helsinki pe-su 4.-6.9.2015. Alus oli Pietarin satamassa lauantaina 5.9. klo 9:30-19:00.
Opastus antoi retkeläisille yleiskuvan Pietarin merisotamuseosta, joka toimii nykyisin aikaisempaa suuremmissa tiloissa osoitteessa Truda 5. Oppaalla oli tukenaan alan tutkija, jonka kanssa he pohtivat vastauksia retkeläisten esittämiin kysymyksiin.
Kysymyksiä oli lähetetty myös etukäteen, ja niihin saatiin vastauksia kierroksen loppupuolella. Suomeksi kirjoitetut kysymykset oli Galina Vangonen kääntänyt venäjäksi ja lähettänyt Pietariin. Nämä etukäteiskysymykset koskivat merisotamuseon valokuva-arkistoa ja mahdollisuutta tilata valokuvia 1900-luvun alun rannikkolinnakkeista ja sotalaivoista, laivaston tukikohtia autonomian ajan Suomessa, Ruotsinsalmen meritaistelua 1791 ja Tsushiman meritaistelua 1905.
Suomen merihistoriallinen yhdistys maksoi lupauksensa mukaisesti kaikkien retkeläisten sisäänpääsymaksun (yhteensä 7600 ruplaa). Opastuksesta ei tarvinnut maksaa mitään, sillä opas ilmoitti ystävällisesti, että meidän ryhmältämme ei peritä lainkaan merisotamuseon normaalia opastusmaksua.

Yrjö Tiitinen

Jakelu: Suomen merihistoriallinen yhdistys, Suomen Laivahistoriallinen Yhdistys, Helsingin Laivanpäällikköyhdistys, Tiina Mertanen, Galina Vangonen


keskiviikko 2. syyskuuta 2015



En liten rolig historia - Pieni kevennys


Dear Sir,
It is with regret and haste that I write this letter to you; regret that such a small misunderstanding could lead to the following circumstances, and haste in order that you will get this report before you form your own preconceived opinions from reports in the World Press, for I am sure that they will tend to overdramatise the affair.

We had just picked up the pilot, and the apprentice had returned from changing the ‘G’ flag for the ‘H’, and being his first trip was having difficulty in rolling the ‘G’ flag up. I therefore proceeded to show him how, coming to the last part I told him to ‘let go’. The lad, although willing, is not too bright, necessitating my having to repeat the order in a sharper tone.

At this moment the Chief Officer appeared from the chartroom, having been plotting the vessel’s progress, and thinking that it was the anchors that were being referred to, repeated the ‘let go’ to the Third Officer on the forecastle. The port anchor, having been cleared away, but not walked out, was promptly let go. The effect of letting the anchor drop from the ‘pipe’ while vessel was proceeding at full harbour speed proved too much for the windlass brake, and the entire length of the port cable was pulled out ‘by the roots’. I fear that the damage to the chain locker may be extensive. The braking effect of the port anchor naturally caused the vessel to sheer in that direction, right towards the swing bridge that spans a tributary to the river up which we were proceeding.

The swing bridge operator showed great presence of mind by opening the bridge for my vessel. Unfortunately he did not think to stop the vehicular traffic. The result being that the bridge partly opened and deposited a Volkswagen, two cyclists and a cattle truck on the foredeck. My ship’s company are at the present rounding up the contents of the latter, which from the noise I would say were pigs. In his efforts to stop the progress of the vessel the 3rd Officer dropped the starboard anchor, too late to be of practical use for it fell on the swing bridge operator’s control cabin.

After the port anchor was let go and the vessel started to sheer I gave a double ring Full Astern on the Engine Room Telegraph, and personally rang the Engine Room to order maximum astern revolutions. I was informed that the temperature was 83 degrees, and was asked if there was a film to night. My reply would not add constructively to this report.

Up to now I have confined my report to the activities at the forward end of my vessel. Down aft they were having their own problems. At the moment the port anchor was let go, the Second Officer was supervising the making fast of the aft tug, and was lowering the ship’s towing spring down into the tug.

The sudden braking effect of the port anchor caused the tug to ‘run in under’ the stern of my vessel, just at the moments when the propeller was answering my double ring Full Astern. The prompt action of the Second Officer in securing the shipboard end of the towing spring delayed the sinking of the tug by some minutes thereby allowing the safe abandoning of that vessel.

It is strange, but at the very same moment of letting go the port anchor there was a power cut ashore. The fact that we were passing over a ‘cable area’ at that time may suggest that we may have touched something in the rived bed. It is perhaps lucky that the high tension cables brought down by the foremast were not live, possibly being replaced by the underwater cable, but owing to the shore blackout it is impossible to say where the pylon fell.

It never fails to amaze me, the actions and behaviour of foreigners during moments of minor crisis. The pilot for instance, is at this moment huddled in the corner of my day cabin, alternately crooning himself and crying after having consumed a bottle of gin in a time that is worthy of inclusion in the Guinness Book of Records. The tug captain on the other hand reacted violently and had to forcibly be restrained by the Steward, who has him handcuffed in the ship’s hospital while he is telling me to do impossible things with my ship and my person.

I enclose the names and addresses of the drivers, and insurance companies of the vehicles on my foredeck, which the Third Officer collected after his somewhat hurried evacuation of  the forecastle. These particulars will enable you to claim back the damage that they did to the railings of number one hold.

I am closing this preliminary report for I am finding it difficult to concentrate with the sound of police sirens and the flashing lights.

It is sad to think that had the apprentice realised that there is no need to fly pilot flags after dark, none of this would have happened.

Yours Truly,
Master


Hyvät kollegat!


Kesäretkemme kuvat ovat nyt vapaasti katsottavissa ja kopioitavissa. 
Mukana olleena voin vakuuttaa, että reissu oli mukava ja reissuseura mitä parhainta. Ja ilmatkin suosivat, aina kun satoi, olimme katonalla tai bussissa. Kiitos kaikille mukana olleille!



maanantai 1. kesäkuuta 2015

Helsingfors Skeppsbefälhavareförening rf Protokoll Möte 2/2015



Matti Aaltonen
 Plats:                                  Handelsgillet, Kaserngatan 23, Helsingfors

Tid:                                      13.5.2015 kl. 19.00 – 19.50
Närvarande:                       16 medlemmar. Namnen i gästboken.

                                        Mötets öppnande.
                                            Ordföranden öppnade mötet kl. 19.00.

                                        Sekreterare
                                            Matti Aaltonen fungerade som mötets sekreterare

                                        Utmärkelser.
HSF överräckte hedersdiplom åt följande hedersmedlemmar:
·         Yngve Sundqvist
·         Sven-Erik Nylund
·         Timo Nenonen
samt belönade följande medlemmar med föreningens standert:
·         Berndt Hilbert
·         Paul Ervast

                                        Föregående mötes protokoll.
Protokollet justeras vid nästa möte.

                                        Föreningens sommarutfärder:                                                       

                                        Sommarutfärd till Marincentret i Kotka 29.8.2015 / Ordf. (bil. 1)
Ordföranden presenterade tidtabellen för resan. Man väntar sig 14 deltagare från Estland.
Mötet fastställde researrangemangen för sommarresan enligt styrelsens förslag.
·         medlemmarna betalar 30€ per person för resan (innefattar: busstransport + museibesök och guidning)
·         anmälan till  Paul Ervastille senast 7.6.

                                        Sjöhistoriska föreningens utfärd till Sjöfartsmuseet i St. Petersburg                                   5.9.2015
Medlemmen Yrjö Tiitinen är föreningens kontaktman och berättade om researrangemangen. I resan, som  arrangeras av Sjöhistoriska föreningen deltar Skeppshistoriska föreningen och HSF. Sjöhistoriska föreningen rekommenderar att man reser med ms Princess Maria, pga dess 72 timmars visumfrihet. Övernattningarna sker då ombord under sjöresorna och för dem som stannar längre i St. Petersburg även på hotell.  Var och en bokar och reserverar sin egen resa. Närmare uppgifter finns på  HSFs hemsidor.
Vi börjar på Sjöfartsmuseet  den 5.9. klo 12.00. Anmälan senast 7.8.

                                        Föreningens namnlappar (Lauri)
De medlemmar som var närvarande fick sina nya namnlappar innan mötets början.

                                        Cirkulär 3 / 2015 (Lauri)
Cirkuläret distribueras under vecka 21.

10§                                      Styrelsen har godkännt följande sjökaptener som nya medlemmar:
·         Kirsi Ylärinne
·         Hannu Ylärinne
·         Sampsa Sihvola

11§                                      Hemsidorna (Lauri)
Viceordföranden informerade om föreningens hemsidor och uppmanade medlemmarna att bekanta sig med dem.

12§                                      Övriga ärenden
Höstens program innefattar möjligheter att bekanta sig med:
·         rederierna (Etelä-Suomen Laiva och Arctia Shipping) och
·         ett nybygge (Sandvikens skeppsdocka) samt
·         en inledning gällande Finlands marina försörjningsberedskap förr och nu. (Sjöfartsrådet Paavo Wihuri)
Styrelsemedlemmarna Paul Ervast och Matti Aaltonen granskar medlemsförteckningen pga de felaktigheter som förekommit i den.


maanantai 18. toukokuuta 2015

Första befälhavarevikariatet ms Tiira 1964


Sven-Erik Nylund
Första befälhavarevikariatet ms Tiira 1964

Kuva: www.suomenmuseotonline.fi
 Meningen var att detta skulle ha skrivits för ett år sedan, i 50-ärs serien, men det blev inte av så jag skriver nu 51 år efter händelsen. Första skepparvikariatet är nogot man kommer ihåg.
När jag fick ordinarie överstyrmansjobbet på paragrafbåten ms Tiira efter sjökaptensexamen vid Åbo Navigationsinstitut 1962 var jag redan inne i karriärstegen i FÅA. Jag hade endast ett kort vikariat från föregående år på gamla ss Virgo. Nu bar det helt annat. Visserligen var vi endast två styrmän som gick fyra om fyra och sex timmars vakter, men man var ju ung och orkade tyckte man.
Det hörde till att styrmännen på FÅA-båtarna nog följde med vilka som var befälhavare och vilka som var nära pensionen. När skulle det bli min tur. Redan nästa år var det diskussion om huruvida jag skulle få vikaera befälhavaren Kurt Fagerstöm, men sjöfartsrådet Herbert Andersson hade tyckt att jag var för ung, endast 26 år. De sände kapten Gunnar Stengård istället, han var redan beprövad och 42 år, fick efter två år ordinarie befälhavarjobb på ms Titania.
Sommaren 1964 var det aktuellt igen. Rederiet litade redan på mig och jag fick pröva på skepparvikariatet, ett trappsteg till. Fagerström skulle på semester. Vi satt över en drink på  restaurang vid Esplanaden. Jag berättade för Fagerström att jag aldrig som styrman varit på bryggan vid förtöjningar.
-          Du skulle ha sagt, så skulle det nog ha ordnat sig, sade han
-          Nå, nog har jag sett många förtöjningar både från backen och akterut så det går säkert bra, svarade jag.
Det var nämligen så att varken skepparen på ss Vanda eller ss Rigel ville ha en styrman på bryggan, i allmänhet var ju trean på bryggan vid förtöjningar. Försten var ju i allmänhet på backen och andren akterut, och på Tiira hade vi bara två styrmän.
Jag blev uppkallad till FÅA:s kontor till sjöfartsinspektör Ingmar Fredriksson, som presenterade mig för kapten Harald Andersson och Sairanen på fraktavdelningen.  Harald Andersson sade att ifall jag hade något problem skulle jag bara ringa till kontoret.
Vi avgick på kvällen från Helsingfors och kom till Fredrikshamn på morgonen. Förtöjningen gick inte så bra som jag hoppats, men vi kom till kaj i alla fall. Sedan gällde det att gå till mäklarkontoret, Krogius. Fredriksson hade uppmanat mig att alltid besöka mäklarkontoret när vi var i hamn. FåA hade ju ett nät av mäklare både i Finland och utomlands. De kallades även för skvallerkontor, där skepparna diskuterade sina erfarenheter, ofta kom berättelser och kritik av styrmännen fram. Jag satt en gång tyst och lyssnade till dessa farbröder, som seglat på de stora haven med råseglare och rundat Cape Horn.
-          Tänk att det finns styrmän idag som inte ens kan spleisa en vajer, sa den ene.
-          Ja int vet man vart det leder, konstaterade den andre.
Jag tänkte i mitt stilla sinne, att hoppas de inte frågar av mig. jag hade endast en gång fått vara med om vajerspleisning. Ingen lärde ju ut den konsten, men vi tränade på fritiden med Kurt Nordqvist på Sydamerika-linjen när han skulle bli matros. En matros skulle ju kunna spleisa, jag var aldrig matros före navigationsskolan. Men var nu vajerspleis det viktigaste för en styrman, tänkte jag när jag gick ombord. Träffade studiekamrater på olika båtar i Fredrikshamn, jag märkte att en befälhavare hade mycket mera tid för sig själv än styrmännen som var i farten på däck hela tiden.  Nu gällde det att tiden tillvara. Jag tog tillbaka det som jag gått miste om som överstyrman på en paragrafbåt under två år. Fritiden.  Nu hade jag också befälhavarlön på 1527 mark med 5 % ålderstillägg från styrmanstiden.
Vi lastade papper och sågat virke i Fredrikshamn. Fredagen den 23 maj gick vi ut från Fredrikshamn. Jag tyckte Tiira var styv när vi gick ut, med fulla bottentankar.
Följande dag var vacker, stiltje och solsken. Befälhavarjobbet verkade börja bra. Vi kom till Lübeck på måndagen vid middagstid . Följande dag besökte jag Hoerschelmans mäklarkontor och följande dag Oldenburgs kontor där man hade ett litet hemmagjort sjöfartsmuseum. På dessa mäklarkontor kunde alla tala svenska så jag behövde inte anstränga min dåliga tyska.
Vi gick därifrån till Rostock i DDR och där var det tyskan som gällde. Jag försökte förbättra min tyska genom att gå teater, de visade Hamlet ”Sein oder nicht sein?”. Jag förstod inte något annat.
  Fagerström brukade bjuda agentens två kvinnliga funktionärer på ärtsoppa på torsdagarna. Jag tog upp samma tradition. På bordet fanns en stor skål med apelsiner på bordet och jag sade när de var iväg iland:
-          Ta för er och för till barnen!
-          Vi vågar inte ta, om vi blir fast kan vi mista vårt jobb.
Då förstod jag vilken regim de hade i DDR. De vågade inte ens ta en apelsin i fickan.
Fullastade med styckegods och bilar, 39 Wartburgare, gick vi mot Helsingfors på lördagen den 30 maj.
Nu blev det en resa till Hamburg från Fredrikshamn. Jag upplevde min första tjocka som befälhavare. Det var en pärs, men jag klarade den. Från Hamburg till Lübeck och sedan till Hangö. När jag gick upp till Krogius kontor gick jag förbi Dione och min kollega Kullervo Räisänen vinkade i ventilen och ropade upp mig ombord.
-          Du kan berätta på kontoret att vi har kommit intill Hangö, sade han, jag brukar inte springa på dehär kontoren.

Jag passade på att åka till Ekenäs och hälsa på bekanta under vår vistelse i Hangö. Vi gick ut på midsommarafton med destination Lübeck. På midsommarnatten blev det tjocka, upp och fira midsommar, mistsignaler, utkik, radarplotting. På morgonen kunde jag gå till kojs igen.
Följande resa blev det bottenmålning på Valmets flytdocka på Skatudden. Jag passade på att med familjen åka med Högholms-färjan där min farbror Uno  då råkade vara befälhavare.
Den 10 juli var vikariatet slut och jag avmönstrade för gott från Tiira efter två år, för skiftning till ms Hebe.
Fick 150 mark i ”hattpengar” från flytdocken. Det sades nog att en FÅA-skeppare inte skulle ta emot ”hattpengar”, men det visste jag inte då. Jag for på en välbetjänt semester och tog avsked av paragrafbåtslivet. Jag hade sagt till Ingmar Fredriksson att jag ville till en båt med tre styrmän och telegrafist. Så blev det.



sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Årsmötesprotokoll 2015



Årsmötesprotokoll                       1(3)


Helsingfors Skeppsbefälhavareförening rf.
14.3.2015                         Matti Aaltonen                                                                                                                                                                                                                     

Plats:         Handelsgillet, Kaserngatan 23, Helsingfors
Tid:             11.3.2015 kl. 19.00 - 20.45
Närv:          23 medlemmar. Namnen finns i gästboken

1 §  Mötets öppnande

   Föreningens ordförande förklarade mötet öppnat kl. 19.00
Styrelsen och festkommittén överräckte en blomsterbukett åt Cantina Wests värdinna, fru Tuominen för de lyckade arrangemangen vid föreningens 140-års jubileum.
Medlemmen Jacob Granqvist höll föredraget "Utdrag ur en Regional Port Captain's dagbok".
En tyst minut hölls för medlemmen Mikko Aho, som avlidit.

2 §  Mötets laglighet, beslutförhet och godkännande av föredragnings-
listan.
(bil. 1)

Ordförande öppnade det egentliga årsmötet kl. 20.17 och förklarade årsmötet lagligen sammankallat och beslutfört.
Årsmötet godkände kallelsens föredragningslista som mötets föredrag-
ningslista.

3 §  Val av ordförande och sekreterare för årsmötet.

Årsmötet valde Kari Wallin till ordförande och Matti Aaltonen till sekreterare för årsmötet.

4 §  Val av protokolljusterare och rösträknare

Årsmötet valde Yrjö Tiitinen och Lauri Vuorinen till protokolljusterare och rösträknare.

5 §  Godkännande av föregående års bokslut och bokföring. (bil. 2)

Ordförande presenterade bokslutet.

6 §  Verksamhetetsgranskarnas berättelse (bil. 3)

Verksamhetsgranskare Björn Sjöman läste upp verksamhetsgransknings-
berättelsen. Årsmötet godkände föregående års bokslut.

7 §  Beviljande av ansvarsfrihet för styrelsen och de redovisningsskyldiga.

Årsmötet beviljade styrelsen och de redovisningsskyldiga ansvarsfrihet.

8 §  Fastställande av medlemsavgiften för nästa år.

Styrelsen föreslog att medlemsavgiften höjs till 20€ / år
Medlemsavgiften fastställades till 20€ / år.

9 § Fastställandet av sekreterarens arvode.

Sekreterarens arvode har bestått av fri kost på mötena.
Årsmötet bekräftade arvodet även för år 2015.

10 §            Beslut om understöd.

Inga understöd utbetalas för år 2015.

11 §            Datum för de ordinarie mötena.

Årsmötet fastställde följande datum för de ordinarie mötena fram till nästa årsmöte:
1.      13.5.2015
2.      7.10.2015
3.      16.12.2015
4.      13.1.2016
5.      9.3.2016

12 §            Det beslutföra årsmötet samlade 23 medlemmar.


13 §            Val av ordförande och styrelsemedlemmar (4 ordinarie och 2 suppleanter.).

Årsmötet valde Kari Wallin till förningens och styrelsens ordförande, samt  till styrelsemedlemmar;
                   Lauri Vuorinen (viceordförande)
                   Matti Aaltonen (sekreterare)
                   Paul Ervast (ekonom) och
                   Dieter Müntzel
                   och till suppleanter:
                   Sven-Erik Nylund och
                   Yrjö Tiitinen
Föreningen framför samtidigt sitt tack till sin tidigare sekreterare Lauri Heikkilä, för hans 30 åriga sekreterarvärv.

14 §            Val av två verksamhetsgranskare och deras suppleant.

Till verksamhetsgranskare valdes :
                   Björn Sjöman och
                   Håkan Sundqvist.
Till suppleant valdes
                   Kari Lehtosalo.

15 §            Styrelsens förslag:

Verksamhetsberättelsen (bil. 4)
Verksamhetsplan (bil. 5)
Årsmötet godkände verksamhetsberättelsen för år 2014 och verksamhetsplanen för år 2015.

16 §            Övriga ärenden:

Styrelsen föreslog att tidigare ordföranden Timo Nenonen kallas till hedersmedlem.
Årsmötet beslöt utnämna Timo Nenonen till hedersmedlem.
Ordföranden föreslog att föreningen skulle besöka Kotka den 29.8.2015, tillsammans med vår estniska broderförening.
Årsmötet omfattade förslaget och föreslog att förutom Sjöfartsmuseet besöka även Langinkoski.

Ordföranden bad om förslag till föredragshållare och ämnen för kommande möten.
Årsmötet föreslog följande:
·      Sammanstötningen mellan Salla och Abakanles vid Kalbådagrund (Lauri Heikkilä).
·      En multipurposeisbrytares resa till Barents hav. (Jukka Silander)
Årsmötet beslöt be att kollisionen mellan Salla och Abakanles skulle behandlas nästa möte och att föredraget om isbrytarresan till Barents hav skulle hållas på första mötet i höst.

17 §            Mötets avslutande.

Ordföranden avslutade mötet kl. 20.45 

                   Ordförande                                                                                             Kari Wallin

                   Sekreterare                                                                                            Matti Aaltonen


  
Bilagor:       Bilaga 1.           Kallelsen och föredragningslistan
                   Bilaga 2.           Bokslutet för år 2014
                   Bilaga 3.           Verksamhetsgranskarnas utlåtande
                   Bilaga 4.           Verksamhetsberättelsen
                   Bilaga 5.           Verksamhetsplanen